Rozhovor - Sváťa Kunert, předseda FCS

úterý 31.03.2020
Předseda FCS a jeho pohled na Fan Club Sparta

Svatopluk Kunert, kterému na Spartě nikdo neřekne jinak než Sváťa, je od loňského února předsedou Fan Clubu Sparta. Tento zarytý sparťan je zároveň předsedou pobočky Lovosice a „nedílnou" součástí domácích i venkovních utkání Sparty. Po roce přinášíme rozhovor, kde se mimo jiné dozvíte, jaké novinky Fan Club připravuje od nové sezóny.


Loni v únoru jsi byl zvolený jako nový předseda Fan Clubu Sparta, máš tedy za sebou první rok v této roli, na co jsi nejvíce pyšný?
Ani ne tak pyšný, ale spíš spokojený. S tím, že se zvedla členská základna FCS o téměř 600 členů, vzniklo 11 nových poboček, také jsme rozjeli webové stránky FCS, což sice v dnešní době je normální věc, ale dříve to nebylo. Samozřejmě nejvíc spokojený budu, když budou spokojené jednotlivé pobočky FCS.

 
Je naopak něco, s čím spokojený nejsi?
Určitě i tady se něco najde. Objednávám za Fan Club vstupenky na utkání a vidím značný rozdíl v počtu, když se hraje se slabším soupeřem, a pak když je derby nebo Plzeň. Mělo by to být tak, že jezdíme na Spartu a ne na soupeře. Ale to je dlouhodobá záležitost a není to jen problém Fan Clubu, to platí obecně pro všechny.

 
Připravuje Fan Club něco nového na další sezónu?
Na každou sezónu se vždy upravují podmínky a benefity pro pobočky. Připravujeme s výborem FCS trochu jiný systém přispívání pobočkám na dopravu na vybraná utkání. Chtěli bychom se více zapojit do charitativní činnosti, zvýšit počet návštěv představitelů Sparty v pobočkách, atd.. Určitě je na čem pracovat, námětů na zlepšování činnosti Fan Clubu je dost.


Jsi v kontaktu s ostatními členy výboru FCS a s předsedy jednotlivých poboček?
S výborem FCS se několikrát za sezónu scházíme, ale jinak se dá říct, že díky sociálním sítím jsme v denním kontaktu. Není problém se v podstatě obratem během dne na něčem domluvit. Pro předsedy a zástupce jednotlivých poboček jsme založili skupinu na facebooku, funguje mailová komunikace a pro všechny předsedy jsem k dispozici na telefonu, takže v případě potřeby mohou volat.

  
Pro všechny sparťany je doba bez fotbalu skoro utrpení. Jak trávíš tvůj čas v této vynucené „virové“ pauze?
Pro ty, kteří jsou zvyklí na „život se Spartou“, je tato doba - bez fotbalu a sportu - hrozná. Ale na světě jsou i důležitější věci, takže se nedá nic dělat a musíme vydržet. Tak jako asi většina lidí, sleduji současnou situaci v televizi a na počítači. Čas zbývá i na nějaké sparťanské aktivity a resty - třeba dodělání naší Lovosické fanclubácké kroniky.


Sleduješ „retro“ utkání Sparty, které dáváme na web?
Sleduji skoro všechny věci, které dáváte na web, takže ani tyto „retro“ utkání Sparty si nenechám ujít.


Vyvolává to pak v tobě nějaké vzpomínky?
Samozřejmě vyvolává. Dost jsem toho se Spartou za ty roky sjezdil a je jedno, jestli to bylo na Real, Bayern nebo méně zvučný tým. Třeba při posledním utkání Sparta - Tilburg se mi hned vybavilo vše okolo výjezdu, když jsme jeli do Tilburgu. Jen mi pak je líto, že to není v současné éře Sparty, ale věřím, že brzy taková utkání opět zažijeme.


Občas mám pocit, že snad nechybíš na jediném utkání Sparty, vzpomeneš si, kdy naposledy jsi nebyl na Spartě a jestli ano, tak proč tomu tak bylo?
Na domácím stadionu si už ani nepamatuji, že bych chyběl. Ale venkovních zápasů určitě pár bylo. Loni v Edenu byl bojkot, v Opavě byl zákaz a z Evropských zápasů jsem za poslední dobu určitě nebyl v Izraeli a v Krasnodaru.


Takže kdybychom u Sparty počítali ligu, domácí pohár, UEFA soutěže a přátelská utkání, uměl bys spočítat nebo odhadnout, kolik jsi jich viděl naživo?
To je strašně těžká otázka. Za těch 19 let, co máme Fan Club, se to pokusím přibližně spočítat. Když vezmu ligu, Evropu, domácí pohár a nějaké přáteláky včetně generálek, tak to může vyjít v průměru tak na 45 zápasů na sezónu, to pak za 19 let vyjde na cca 850 zápasů. Ty poháry jsou v průměru, protože někdy jich bylo čtrnáct a někdy taky dva. Když pak k tomu přičtu utkání z éry před Fan Clubem, kdy na Spartu jezdím od 15-ti let, tak jsem naživo určitě viděl přes tisíc utkání Sparty.


To číslo je až neuvěřitelné, klobouk dolů! Máš nějakého oblíbeného hráče?

Za tu dobu mi to nepřijde nic zvláštního, určitě jsou další sparťani, kteří to mají podobně. V zahraničí, kde je to normální, jsou taky proto plné stadiony, tady bohužel neA oblíbence vyloženě nemám, mám rád všechny hráče Sparty tak nějak stejně, ale je pravda, že se mi nejvíce líbí vyloženě šéfové na hřišti, což byl třeba Pepa Chovanec.


Poslední otázka. Kdybys při příchodu nových hráčů s nimi mohl mluvit, co bys jim vždy řekl?
Aby si uvědomili, do jakého klubu přišli, že hrajou za nejslavnější český klub a od toho se musí odvíjet jejich výkonnost a maximální bojovnost. Od fanoušků mohou naopak počítat s maximální možnou podporou, vždy jsme uměli ocenit bojovnost na hřišti.


PK