Rozhovor - Tomáš Čapek, předseda FCS Sedlice

úterý 03.03.2020
Krátké představení FCS Sedlice očima předsedy pobočky

Předseda FCS: Tomáš Čapek
Datum vzniku pobočky: červen 2006
Počet členů pobočky: 22
Vzdálenost pobočky od Generali Česká pojišťovna Areny: 110 km

Co pro tebe znamená fráze: "Být sparťanem?"
Pro mne to není fráze. Být Sparťanem je pro mne neodmyslitelná součást života. Jako Sparťan jsem se narodil a Sparťanem zůstanu až do konce života. A to bez ohledu na jakékoliv dění v klubu. Ale slovní spojení „být Sparťanem“ osobně nevnímám jen z pohledu fotbalového fanouška, ale také z pohledu historického – a to Řecké Sparty.

Jaký je tvůj největší zážitek se Spartou?
Krásných zážitků se Spartou je mnoho. Pokud bych vybral nějaké zápasy, tak by to byl především zápas s Lazio Řím z 9.12.2003, kdy legendárním gólem Máry Kincla jsme postoupili do další fáze LM. Poté domácí zápas s Machesterem United z října 2004 a opět znovu Lazio, ale tentokrát z výjezdu, kdy jsme v roce 2016 zvítězili 3:0 a postoupili do čtvrtfinále EL. Samozřejmě, že mezi nejkrásnější zážitky patří každé vyhrané derby ;) A jako odměnu, na kterou rád vzpomínám, vnímám zápasy v Liverpoolu, Schalke, Chelsea, Lyonu, Miláně a vlastně všech výjezdů po Evropě. Mimochodem líbil se mi i výjezd do Nového Sadu proti Subotici, kde ale bohužel platí poslední dobou častá věta: „Výjezd dobrý, jen ten fotbal stál za..“

Jak dlouho funguje vaše pobočka a jaký byl vlastně impuls jejího vzniku?
Naše pobočka funguje necelých 14 let. A impuls vznikl 19.5.2006 po zápase finále poháru v Liberci. Tehdy to byl můj první výjezd. Sháněl jsem odvoz a kontaktoval Spartu, která mne doporučila (pro mne tehdy ještě neznámého) pana Obdržala. Který byl velice vstřícný a mne, neznámého fanouška, ochotně osobně odvezl tam i zpět. Cestou mne bylo nabídnuto, že mohu založit fan club, což se brzy poté stalo.

Na který počin jste nejvíc pyšní, co se nejvíc povedlo?
Nejvíce jsem pyšný na to, že jako fan club podporujeme Spartu při jejích zápasech v hledišti doma i venku.

Co je při řízení pobočky nejsložitější?
Nejsložitější je organizace. Ať už se týká vybírání příspěvků na novou sezónu, různých sbírek až po domlouvání aktivit fan clubu.

Jak prožíváte zápasy, jezdíte a kde se scházíte při venkovních?
Naše pobočka je zastoupena na velké většině zápasů Sparty. Na domácí zápasy se dopravujeme individuálně.  Na venkovní zápasy se vždy snažíme přidat k nějaké další pobočce a jet tak společně.

O jaký typ akcí mají vaši členové největší zájem?
Naši členi mají největší zájem o samotná utkání Sparty a o to přeci jde, aby fanoušci podporovali svůj klub.

Co chceš do dalších let vylepšit ve fungování vaší pobočky?
Rád bych zvětšil členskou základnu naší pobočky a tím i zvýšil počet fanoušků při zápasech Sparty.

Jak se Ti líbí práce Sparty s fanoušky?
Líbí se mi, že se Sparta snaží s fanoušky komunikovat. Např. vždy rád vítám akce Sparta Clubu, kterých bych ale uvítal i více. Velice povedený byl dle mého názoru i den otevřených dveří, který doufám bude příští rok neméně úspěšný.

Bylo v posledních letech bez úspěchů složité udržet si sparťanskou „víru“?
Nebylo. Myslím, že k této odpovědi se postačí vrátit na mojí první odpověď. Samozřejmě mě ale příliš netěší stav, ve kterém se Sparta dlouhodobě nalézá. Ale věřím, že dříve či později se opět vrátíme na špici. Jsme přeci Sparta.

Co bys vzkázal všem sparťanským fanouškům?
Především, aby byli jednotní!  Není to ani tak vzkaz, ale spíš mé velké přání. Abychom jako fanoušci dokázali všichni „táhnout za jeden provaz“. Pokud všechny skupiny podporující Spartu jak doma, tak i venku, dokáží najít společnou řeč, tak se tím staneme mnohem silnější a podpora Sparty od fanoušků bude tím pádem ještě větší.

PK