Rozhovor - Zdeněk Ježek, předseda FCS Žirovnice

středa 19.02.2020
Krátké představení FCS Žirovnice očima předsedy pobočky

Předseda FCS: Zdeněk Ježek
Datum vzniku pobočky: 11.října 1984
Počet členů pobočky: 66
Vzdálenost pobočky od Generali Česká pojišťovna Areny: 150 km

Co pro vás znamená fráze: "Být sparťanem?"
V dnešní době není moc těžké definovat pojem „být sparťanem". Pár posledních let výkony Sparty nejsou takové, jako bychom si asi všichni představovali, nebo na které jsme byli zvyklí z let předešlých, ale právě i to ukáže u každého z nás, jak velké sparťanské srdíčko v nás ťuká a když vidím na Letné v této době na zápasech průměr nad 10 000 diváků, tak stále věřím, že být sparťanem je pro dost lidí na žebříčku hodnot hodně vysoko.

Jaký je váš největší zážitek se Spartou?
Zážitek se Spartičkou? Začal bych asi tím, že musím zabrousit do mých mladých let. U nás v Žirovnici se pořádá nejstarší fotbalový turnaj v České republice (Československu) o ,,Perleťový pohár" a právě když se odehrával v roce 1983 jubilejní 50. ročník, tak se zde odehrálo derby pražských ,,S", kde bylo cca 5000 diváků a pro 14-ti letého kluka neuvěřitelná atmosféra. Samozřejmě nemohu zapomenout na první návštěvu Letné a potom už přišli i velké zápasy. Určitě se nedá zapomenout na PMEZ v roce 1992 a zápasy s Glasgow, Olympique a samotnou Barcou. Nicméně si myslím, že na Letné je zážitek každý zápas.

Jak dlouho funguje vaše pobočka a jaký byl vlastně impuls jejího vzniku?
Loni jsme oslavili 35. výročí naší pobočky, která je jedna s těch nejstarších. Z podnětu bývalého herce Milana Macha byla v srpnu 1984 spolu s Antonínem Edrem svolána přípravná schůze a již 11. října toho roku byla schválena pobočka a nový výbor. Hned první den měla pobočka 30 členů.

Na který počin jste nejvíc pyšní, co se nejvíc povedlo?
Velikou radost mám ze zakládajících členů, kteří ač v pokročilém věku dost přes 80 let, jsou stále členy naší pobočky a určitě by mohli být příkladem a odpovědí na úvodní otázku - co znamená být sparťanem. Určitě musíme být pyšní i na to, že pobočka už funguje nepřetržitě 35 let a i přes to, že Žirovnice čítá okolo 3000 obyvatel, tak počet členů se pohybuje mezi 60 až 80. Dále se pobočce daří pořádat každoročně fotbalový turnaj pro místní přípravky, z kterých se následně rekrutují noví členové naší pobočky.

Co je při řízení pobočky nejsložitější?
Jelikož v naší pobočce je věkový rozdíl členů, kterým je přes 80 let až po ty nejmladší okolo 10 let, tak je to skloubit zájmy všech skupin. Samozřejmě, že ty starší už do kotle nepůjdou a mladší ročník je více akční. V poslední době máme problém s pořádáním autobusových zájezdů na utkání Sparty.

Jak prožíváte zápasy, jezdíte a kde se scházíte při venkovních?
Tak, jak už jsem uvedl, zájem o zápasy poklesl, takže jezdíme pouze auty a to z drtivé většiny na domácí zápasy. Na venkovní zápasy je zájem pouze o bližší soupeře, jako jsou České Budějovice a v Jihlavě, tam se fanoušci z naší pobočky účastní ve velmi slušných počtech.

O jaký typ akcí mají vaši členové největší zájem?
Zájem o utkání jsem již popsal. Určitě je na místě zmínit pořádání fotbalových turnajů u nás v Žirovnici. Dříve se dost členů scházelo, když přijeli hráči Sparty do pobočky a probíhala debata o fotbalových zážitcích, což se nyní po pár letech opět Fan Club snaží obnovit.

Co chcete do dalších let vylepšit ve fungování vaší pobočky?
Líbilo by se mi pravidelně pořádat různé turnaje, kterých by se mohli naši členové aktivně účastnit, ale fungování jakékoliv skupiny, organizace či pobočky je bohužel velmi závislé na finanční stránce. Ono dnes uspořádat fotbalový, nohejbalový či jiný turnaj obnáší nějaké finanční zatížení. Rád bych, abychom se jako pobočka zúčastnili turnaje poboček na Strahově pořádaný FCS, bohužel předešlý ročník nám to nevyšlo, ale slibuji, že v příštím už budeme určitě bojovat o titul.

Jak se vám líbí práce Sparty s fanoušky?
Samozřejmě, že bych si přál ještě větší podporu, ale z druhé strany musím přiznat, že Sparta je jedna z mála, která podporuje poměrně dobře svůj Fan Club. Ve Fan Clubu se loni vyměnil výbor, tak nám ukáže čas, zdali jsme zvolili správně a co s vedením Sparty pro pobočky dokáže vyjednat. Co se týče zázemí pro fanoušky na stadiónu, tak asi už odpovídá stáří.

Bylo v posledních letech bez úspěchů složité udržet si sparťanskou „víru“?
Myslím, že tady platí přísloví „jednou sparťanem - navždy sparťanem". Víc k tomu asi není co dodat.

Co byste vzkázal všem sparťanským fanouškům?
Složitá otázka. Ono není fanoušek, jako fanoušek. Sparta má obrovskou fanouškovskou základnu a věřím, že většina z nich chodí na fotbal, aby svůj klub hnali k těm nejlepším výkonům na hřišti, a když odchází ze stadionu, aby cítili ten pocit, že ti kluci tam na hřišti ze sebe vydali všechno. Proto bych jim popřál, ať se fotbalem na Letné baví, mají z něj pouze radost a nemusí se kolem sebe ohlížet, odkud na ně přilétne nějaká ta pyrotechnika a mohou bez obav s sebou vzít i své potomky, z kterých se do budoucna určitě stanou fanoušci se sparťanským srdíčkem.

PK