Rozhovor - Pavel Ropek, předseda FCS Vysoké Mýto

pátek 01.11.2019
Krátké představení FCS Vysoké Mýto očima předsedy pobočky

Předseda FCS Vysoké Mýto: Pavel Ropek
Datum vzniku pobočky: 60-tá léta
Počet členů pobočky: 16
Vzdálenost pobočky od Generali Areny: 170 km

Co pro vás znamená fráze: "Být sparťanem?"
Fráze "Být sparťanem" pro mne znamená: "Ráno se Spartou vsávat a večer jít spát. Být pyšný na to co dokázala, a ne ji zatracovat, když se nedaří. Mít ji rád až do smrti. Je to báječný tým, který je velký, slavný a čistý.

Jaký je váš největší zážitek se Spartou?
Zážitků je pochopitelně více, zápasy evropských pohárů ve Švýcarském Thunu či Bernu, kde jsme se potkali s brankářem Tomášem Vaclíkem, který čerstvě přestoupil do FC Basel 1893 a byl pozdravit své bývalé spoluhráče. Ale jeden z největších zážitků byl rozlučkový zápas hráče ANDREJE KVASŇÁKA v létě 1969 na nově otevřeném stadionu s Nacionalem Montevideo. Na fotbale bylo 35000 diváků, kteří se nestyděli za slzy při loučení této legendy.

Jak dlouho funguje vaše pobočka a jaký byl vlastně impuls jejího vzniku?
Pobočka byla založena v 60. letech minulého století. Tehdejší název byl Sparta Club Vysoké Mýto. U vzniku jsem nebyl. Tehdejší Sparta Club byl dost aktivní, nejen, že jezdili na Letnou fandit, ale pořádali různé akce jako třeba besedy s hráči Sparty s panem Kvasňákem či Táborským. Restaurace, kde se besedy konali, byli vždy plné.

Na který počin jste nejvíc pyšní, co se nejvíc povedlo?
Při našem malém počtu členů se do žádných akcí nepouštíme. Jak to už bývá, někteří jsme aktivnější, jiní pasivní. Proto je snahou pobočku rozšířit a tím pádem zvýšit činnost pobočky.

Jak prožíváte zápasy, jezdíte a kde se scházíte při venkovních?
Jezdíme na každý domácí zápas Sparty, kdežto venkovních zápasů se nezúčastňujeme. Ty sledujeme doma v televizi. Ty atraktivnější (Slavie, Plzeň) u piva v restauraci. Máme členy, kteří jezdí na domácí zápasy pravidelně bezmála 30 let.

Jak se vám líbí práce Sparty s fanoušky?
Práce s fanoušky Sparty se v posledních měsících určitě zlepšila. Nedochází k větším excesům, jako byla Subotica apod. i kotel, až na pár výkřiků, které nemají se zápasem nic společného, je v pohodě. Ale je potřeba také říct, že se mi nelíbí, jak Sparta informuje nás fanoušky o stavu hráčského kádru (zranění, nemoci, ...). Vysvětlení, proč se nakupují hráči, kteří jsou dlouhodobě zranění a ostatní vnitřní dění Sparty. A chtěl bych upozornit na jeden problém, a to kouření na stadionu při zápase. Chce-li být Sparta evropský klub, musí řešit i tyto věci.

Bylo v posledních letech bez úspěchů složité udržet si sparťanskou „víru“?
V posledních letech si udržet sparťanskou víru znamená, zatnou zuby a věřit. My fanoušci můžeme pomoci svým hlasem při zápase. Nejvíc pro víru ve Spartě musí udělat hráči, trenér a vedení. Před sezonou se mluví o zlepšení, ale po 2-3 zápasech je vidět, že to jsou jen řeči.

Jak se vám zatím líbí průběh sezony?
Začátek sezony nezačal dobře. Obrovské chyby zadáků a neschopnost útoku nás stojí velké množství bodů. Opět nehrajeme poháry tzn., že už několik let tu neuvidíme přední evropské kluby, což je velká škoda. Myslím si, že přestupová politika klubu není dobrá. Vedení má co napravovat.

PK