Rozhovor - Jan Macháček, předseda FCS Bezno

pátek 18.10.2019
Krátké představení FCS Bezno očima předsedy pobočky

Předseda FCS Bezno: Jan Macháček
Datum vzniku pobočky: květen 2010
Počet členů pobočky: 85
Vzdálenost pobočky od Generali Areny: 60 km

Co pro tebe znamená fráze: "Být sparťanem?"
K fandění Spartě jsem se dostal v dětství, má první návštěva Letné byla prohlídka stadiónu Sparty pořádaná fotbalovým klubem v Bezně. Na prvním zápase jsem byl až v roce 1998, kdy Sparta vypadla v předkole Ligy Mistrů s Dynamem Kyjev. Být Sparťanem pro mne znamená sledovat veškeré dění v klubu, osobně se účastnit zápasů, na které se mám možnost dostat, ale hlavně být fanouškem nejlepšího klubu, i když se výsledkově nedaří.

Jaký je tvůj největší zážitek se Spartou?
Určitě utkání na Anfield Road v Liverpoolu v únoru 2011, výjezd autobusem byl dlouhý a náročný, ale atmosféra na stadiónu byla parádní. V roce 2000 jsem už měl zaplacen zájezd do Barcelony, bohužel 2 dny před odjezdem byl zájezd zrušen, snad budu mít ještě příležitost podívat se se Spartou na Camp Nou.

Jak dlouho funguje vaše pobočka a jaký byl vlastně impuls jejího vzniku?
Letos funguje naše pobočka 10-tou sezónu, 15.5.2010 jsme uskutečnili zájezd autobusem na Spartu, na zápas s Teplicemi, ve kterém Tomáš Řepka zajistil titul pro Spartu. Už si přesně nepamatuji, kde jsem zjistil první informace o Fan Clubu, jestli z časopisu nebo na z webu, každopádně přes zákaznické centrum jsem dostal kontakt na pana Obdržala, který mě seznámil se vším, co bylo potřeba k založení pobočky. V červnu 2010 jsme se poprvé zúčastnili posezónního setkání v Neratovicích. Musím také zmínit, že členové naší pobočky nejsou jen z Bezna, ale i z okolních vesnic, Sovínky, Chotětov, Velké Všelisy, Horky nad Jizerou, Horní Cetno, Katusice a z dalších vesnic.

Na který počin jste nejvíc pyšní, co se nejvíc povedlo?
Na pravidelné pořádání turnaje žáků v červnu, od roku 2011 ve spolupráci s klubem SK Bezno - Sovínky. Fan Club resp. ACS nám každým rokem přispívá finančním darem a cenami, za což patří velké poděkování.

Co je při řízení pobočky nejsložitější?
Výběr členských příspěvků jednou do roka, a poté když děláme setkání členů pobočky, tak najít vhodný termín. Bohužel vždy se najde někdo, komu se vybraný termín nelíbí, ale vědí to vždy s velkým časovým předstihem, aby se mohli přizpůsobit.

Jak prožíváte zápasy, jezdíte a kde se scházíte při venkovních?
V poslední době organizované výjezdy na domácí utkání už nepořádáme, většinou jezdí 4-5 aut. Na venkovní utkání jezdíme výjimečně, v případě zájmu se pořádá společné sledování zápasu v Klubovně na hřišti v Bezně.

O jaký typ akcí mají vaši členové největší zájem?
O setkání členů pobočky, na které se snažíme připravit vždy zajímavou tombolu, dále se účastníme fotbalových turnajů v Bukovanech a Opolanech, věřím, že turnaj poboček v Praze na Strahově se bude pravidelně opakovat.

Co chceš do dalších let vylepšit ve fungování vaší pobočky?
Tím nejdůležitějším úkolem je větší účast členů na domácích utkáních, nejenom na utkáních se Slávií a Plzní. Většinu utkání mi pokryjí zakoupené a volné permanentky. 

Jak se ti líbí práce Sparty s fanoušky?
V tomto směru jsem spokojen, letos jsem se poprvé zaregistroval i do Sparta Clubu, tak uvidím, jak moc to bude zajímavé, a jak mě pořádané akce budou vyhovovat časově kvůli práci. Pouze poznámku k časopisu, představoval bych si více časopisů pro jednotlivé pobočky (jako bývalo 1 časopis na každých 10 členů), spousta časopisů zbývá a pro mě osobně je lepší rozdat při zápase víc kusů než si pak počkat na různé akce poboček Fan Clubu, kde bývají časopisy k dispozici.

Bylo v posledních letech bez úspěchů složité udržet si sparťanskou „víru“?
Pro mě osobně ne, Sparťanem jsem a navždy budu, pevně věřím že neúspěšné období už brzy skončí a Sparta se vrátí opět na výsluní a bude opět postrachem pro všechny týmy a na Letnou se pro body jezdit nebude.

Jak se ti zatím líbí průběh sezony?
Nelíbí se mi vůbec, opětovné brzké vypadnutí z evropských pohárů, pro mě nepochopitelná závěrečná desetiminutovka v domácím utkání s Trabzonsporem, docela se obávám, jaké soupeře budeme dostávat v předkolech, pokud budeme nenasazení při losování. V lize dokážeme přejet Jablonec, ale ztrácíme body s relativně slabšími soupeři, ale snad si to všechno sedne, a trenér Jílek dokáže týmu dát časem tu správnou jiskru a bojovný zápal, trpělivost je základ budoucího úspěchu. Mým ideálním koučem pro Spartu by byl Ivan Hašek, ale doufám, že Tomáš Rosický vybral toho správného trenéra. Věřím, že se na konci sezóny dočkáme titulu a bude to začátek nové etapy Sparty, té úspěšné. ACS Forever.