Rozhovor - Jakub Čermák, předseda FCS Lipník nad Bečvou

úterý 01.10.2019
Krátké představení FCS Lipník nad Bečvou očima předsedy pobočky

Předseda FCS Lipník nad Bečvou: Jakub Čermák
Datum vzniku pobočky: 17.12.2010
Počet členů pobočky: 32
Vzdálenost pobočky od Generali Areny: 307 km

Co pro tebe znamená fráze: "Být sparťanem?"
Toto spojení pro mě není jen frází, ale hlavně závazkem, který se musí každým dnem naplňovat. Samozřejmě je to podpora klubu na každém kroku a za všech okolností. Ctít základní principy Sparty a být pyšným na to, že můžu být součástí největšího a nejslavnějšího klubu v zemi. Tohle všechno znamená stoprocentní splynutí s klubem, které graduje každotýdenním supportem v ochozech, kde nás Sparta potřebuje nejvíce.

Jaký je tvůj největší zážitek se Spartou?
Zážitkem je každé vítězství. Ty nejsladší jsou pochopitelně s našimi největšími rivaly. Nejsilnějšími zážitky jsou pak výjezdy při cestách za Spartou po Evropě. Pokud bych měl zmínit ten TOP, byl by to asi ten z října 2015, kdy Spartička v Gelsenkirchenu na Schalke zahrála skvělej zápas před úžasnou atmosférou. 

Jak dlouho funguje vaše pobočka a jaký byl vlastně impuls jejího vzniku?
Fan Club Sparty v Lipníku nad Bečvou vznikl 17.12.2010 z popudu několika erudovaných fanoušků, kteří pocítili, že je třeba jejich aktivní podporu klubu pozvednout na vyšší úroveň, než byly kupříkladu individuální či výjezdy v menších skupinkách. Hned první schůze, která proběhla za velkého zájmu 15.1.2011 v rezidentní pivnici G.E.M. (kde se dodnes pravidelně scházíme), potvrdila sílu a soudržnost lipenských Sparťanů. Příští rok tak budeme slavit desetileté výročí FCS.

Na který počin jste nejvíc pyšní, co se nejvíc povedlo?
Nejvíce si cením, že fungujeme jako jedna velká rodina. Naše základna je sice v Lipníku nad Bečvou, ale po celé Moravě máme široký členský rádius, jeden náš člen je dokonce z Prahy. Těší mě, že nechybíme v podstatě na žádném zápase Spartičky a společně se účastníme i mnoha sportovních či společenských akcí. Kupříkladu každoročně objedeme jako Fan Club cca. desítku turnajů v malé kopané.

Co je při řízení pobočky nejsložitější?
Řekl bych, že celková organizace, součinnost a koordinace Fan Clubu. Každý předseda si musí své členy naučit důslednosti, dochvilnosti a spolehlivosti. Bez těchto vlastností nemůže žádná skupina fungovat. Také je důležité mít v užším vedení Fan Clubu lidi, o které se můžete stoprocentně opřít. V mém případě jsou to mí místopředsedové Vít Panák a Marek Cetkovský. I díky ním funguje náš Fan Club jak má.

Jak prožíváte zápasy, jezdíte a kde se scházíte při venkovních?
Samotné zápasy jsou velkým adrenalinem. Nechybíme v podstatě na žádném mači, ať už na Letné, nebo venku. Část našeho Fan Clubu chodí i do kotle, kde aktivně fandí a žene naše borce k vítězství. Mimo jiné se na domácích zápasech prezentujeme i praporem při nástupu vlajkonošů.

O jaký typ akcí mají vaši členové největší zájem?
Jednoznačně to jsou výjezdy na domácí utkání, kdy vždy zaplníme mikrobus. Jelikož to máme docela daleko, vyjíždíme většinou šest hodin před zápasem, takže je čas probrat interní věci ve Fan Clubu. Na venkovní utkání se dopravujeme různorodě, nejčastěji auty či vlakem.

Co chceš do dalších let vylepšit ve fungování vaší pobočky?
Nyní máme 32 členů, takže určitě bych chtěl navýšit členskou základnu, postupně zviditelňovat naši pobočku pomocí sportovních i společenských akcí a pokračovat v dobré cestě, kterou jsme ve Fan Clubu započali.

Jak se ti líbí práce Sparty s fanoušky?
Všeobecně je známo, že benefity, jenž Sparta poskytuje registrovaným fanouškům jsou nejštědřejší v republice. Pro nás je největší devizou podpora dopravy na domácí zápasy. Přece jenom to máme přes 300 km, takže toto rozhodně kvitujeme. Líbí se mi, že Sparta samotná podporuje svou fanouškovskou obec i při dětských a sportovních akcích.

Bylo v posledních letech bez úspěchů složité udržet si sparťanskou „víru“?
Každý ví, že nezažíváme zrovna období, kdy se daří, ale člověk, který ztratí víru, ztratí všechno. Musíme být za každé situace pozitivní a věřit, že se karta obrátí. Člověk se musí za této situace radovat z dílčích úspěchů a doufat, že zanedlouho přijdou i ta velká vítězství a Sparta bude zase kralovat.

Jak se ti zatím líbí průběh sezony?
Jako již poněkolikáté začala nová etapa s novým trenérem a novou vizí. Chce to čas a trpělivost. Já osobně vidím v posledních zápasech herní progres v kombinační hře, ale musíme odstranit chyby v defenzivě, tam nám to momentálně hodně skřípe. Věřím, že postupně si to sedne a chytneme herní pohodu, s kterou budou přicházet i vítězství.

PK