Rozhovor - Pavel Müller, předseda FCS Velké Opatovice

čtvrtek 05.09.2019
Krátké představení FCS Velké Opatovice očima předsedy pobočky

Předseda FCS Velké Opatovice: Pavel Müller
Datum vzniku pobočky: 10.2.2001
Počet členů pobočky: 44
Vzdálenost pobočky od Generali Areny: 235 km
 
Co pro vás znamená fráze: "Být sparťanem?"
Těžko se k tomu vyjádřit, aby to nevyznělo jako klišé. Prostě mám ten klub rád. Historii klubu, stadion, hráče a trenéry, kteří zanechali ve Spartě nesmazatelnou stopu. Před patnácti nebo dvaceti roky jsme si mysleli, že získávat rok co rok titul je samozřejmost, ale ukazuje se, že to tak není. Ale i tohle k fandění patří, nedá se nic dělat. Samozřejmě ovšem s každou sezonou očekávám bitvu o nejvyšší mety.

Jaký je váš největší zážitek se Spartou?
Pro mě je zážitek návštěva každého zápasu Sparty ať už doma na Letné, nebo i na stadionech soupeřů, tam kam se dostanu. Ale kdybych měl několik zápasů vypíchnout, byly by to zápasy v evropských pohárech (PMEZ a následně Liga mistrů, pohár UEFA či EL) a to s Manchesterem United, Barcelonou, Parmou, Arsenalem, Juventusem, s Chelsea. A samozřejmě každá oslava titulu mistra ligy. A také příchod Karla Poborského do Sparty a návrat Tomáše Rosického.

Jak dlouho funguje vaše pobočka a jaký byl vlastně impuls jejího vzniku?
10. 2. 2001 jsem pozval deset mých přátel, převážně z fotbalového prostředí do místní kavárny, kde jsme založili pobočku Fan Clubu Sparty ve Velkých Opatovicích. Hlavní důvod byl ten, že jsem nesehnal v Praze na stadionu Sparty vstupenky na zápas Sparty v Lize mistrů, což bylo pro mě velké zklamání. Náhodou jsem potkal u hlavní tribuny Miroslava Peltu, tenkrát generálního manažera Sparty, který mi poradil, abych založil pobočku s tím, že vstupenky na tyto zápasy budou pro nás snadněji k sehnání.

Na který počin jste nejvíc pyšní, co se nejvíc povedlo?
Pro mě je úspěch každá akce spojená s FCS u které mám odezvu spokojenosti členů z naší i spřátelených poboček FCS (např.Svitavy). To znamená i výjezd autobusem na obyčejné ligové utkání třeba s Olomoucí, Příbramí či Jabloncem, které skončí naším vítězstvím a vše kolem organizace proběhne v pohodě. Dále se rádi účastníme některých turnajů FCS v malé či halové kopané a pokud se dobře umístíme, tím je spokojenost větší. Poslední povedená akce u nás ve Velkých Opatovicích proběhla o víkendu 17. 8. 2019. Zde naše mužstvo FCS, posílené o bývalé hráče Sparty, Jirku Novotného, Petra "Bédu" Vrabce, Mílu Denka a Aleše Bažanta porazilo mužstvo Old Boys Velké Opatovice 3:1. Byl to benefiční zápas u příležitosti Spíďa cupu 2019, memoriálu tragicky zahynulého mladého fotbalisty Jakuba Paděry, kterého zabila fotbalová branka přímo na tréninku žáků. Čest jeho památce!

Co je při řízení pobočky nejsložitější?
Vše kolem organizace a to na jakoukoliv akci spojenou s činností FCS. Do poslední chvíle vždy čekám, kdo se mi omluví z účasti, jsou to kolikrát nervy. A samozřejmě každoroční práci, spojenou s vybíráním příspěvků na novou sezónu pro pobočku.

Jak prožíváte zápasy, jezdíte a kde se scházíte při venkovních?
Snažíme se jezdit na každý domácí zápas Sparty, což se víceméně daří. Když to vyjde, jedeme malým busem, když se zadaří tak třeba autem, ale nejčastěji kombinací auto-vlak-tramvaj. Venkovní zápasy navštěvujeme nejčastěji v místě našeho regionu. Musím upozornit, že máme dost členů (hráčů a trenérů) činných v nižších fotbalových klubech a není jen tak lehké skloubit povinnosti v klubu a návštěvu zápasu Sparty. 

Co chcete do dalších let vylepšit ve fungování vaší pobočky?
Důležité je, aby pobočka FCS fungovala ke spokojenosti členů FCS, v součinnosti se stanovami a potřebami celorepublikového FCS.

PK