Výjezd na utkání Trabzonspor - Sparta

čtvrtek 22.08.2019
Článek z výjezdu do tureckého Trabzonu

Několik členů Fan Clubu se vydalo podpořit Spartu do tureckého Trabzonu, kde jsme sehráli odvetu 3.předkola Evropské ligy.

Vyrazili jsme již v úterý letecky Praha – Istanbul – Trabzon. Zní to sice jednoduše, ale přestupovat v Istanbulu z letiště na letiště vzdálené mezi sebou cca 80 km není jen tak. Ale i když jsme byli celý den na cestě, vše jsme zvládli a v pozdních večerních hodinách jsme se ubytovali na hotelu. 

Druhý den byla v plánu prohlídka stadionu Trabzonsporu, fan shopu a dalších zajímavých lokalit města. V centru jsme se rozhodli ochutnat místní kuchyň, na to, že se v této části Turecka moc nepije, jsme byli upozorněni, ale když asi v páté restauraci na dotaz - "Máte pivo?", byla odpověď - "Ne", pro některé členy naší výpravy to začínalo být kritické. Nakonec se přeci jen potvrdilo přísloví - kdo hledá najde a našli jsme dokonce pivnici s výběrem více druhů piv. Rovnou jsme si tam zarezervovali stůl na večer s úmyslem, že přijedeme sledovat Super Cup mezi Liverpoolem a Chelsea. Místní doprava v Trabzonu táhlém na pobřeží do několika kilometrů vypadá složitě, ale je velmi jednoduchá. Kromě taxíků po celém městě jezdí malé mikrobusy tzv. „dolmuše“ a ty vás na mávnutí rukou odvezou za pár tureckých lir na místo kam potřebujete. Tuto dopravu jsme využívali po celý pobyt i v den utkání, kdy jsme v poledne vyzkoušeli pláž u Černého moře vzdálenou cca 15 km od Trabzonu.

Večer už nás čekalo samotné utkání, ve fantastické atmosféře, která se nedá popsat ani slyšet v televizi, to se prostě musí zažít. Bohužel se špatným koncem pro nás a pro Spartu. Názor většiny z nás, že jsme si postup prohráli doma, nemění nic na tom, že na evropský výjezd pojedeme nejdříve za rok.

Doufám, že ve větším počtu a hlavně s lepším výsledkem.

Svatopluk Kunert

předseda FCS Lovosice