Rozhovor - Pavel Macháček, předseda FCS Týnec nad Sázavou

pondělí 26.08.2019
Krátké představení FCS Týnec nad Sázavou očima předsedy pobočky

Předseda FCS Týnec nad Sázavou: Pavel Macháček 

Datum vzniku pobočky: 1.7.2007 
Počet členů pobočky: 61 
Vzdálenost pobočky od Generali Areny: 47 km
  
Co pro tebe znamená fráze: „Být sparťanem?“
Pro mne to znamená být a fandit na všech domácích i venkovních zápasech Sparty, být Sparťanem za všech okolností, slavit úspěchy, ale i nosit hrdě dres, když se zrovna nedaří. Podle termínové listiny se řídí vše ostatní, nedokážu si představit být v době, kdy hraje Sparta někde jinde. Obětuji Spartě všechen volný čas a nemalé množství finančních prostředků. Můj první zápas na Letné v ochozech se datuje do podzimu roku 1984, kdy jsem jako školák navštívil organizovaným zájezdem přes ROH zápas tehdejšího PMEZ Sparta - Lyngby Kodan. Hrálo se pod umělým osvětlením a i přes remízu 0:0 jsem byl stadionem a atmosférou učarován. Bylo rozhodnuto, že jsem si svůj životní klub vybral správně. Často slyším větu "Machy ty jsi největší fanoušek Sparty co znám". Pro mne jsou největší Sparťani kluci, kteří vytvářejí chorea nebo ti co jezdí na Letnou ze vzdálenosti 150, 200 i víc km s návratem v ranních hodinách a druhý den jdou do práce. Právě kvůli takovým fanouškům by si hráči Sparty nikdy neměli dovolit vypustit souboj a už vůbec ne zápas.


Jaký je tvůj největší zážitek se Spartou?
Zážitků je za ty roky tolik, že by to asi vydalo na knihu. Hodně vysoko jsou venkovní zápasy v EL. Vítězný návrat od pouště z města Beer Sheva, zápas na Kypru, v řeckém Tripolisu s návštěvou Starověké Sparty, dobrodružná cesta do Rostova a cesta autem do 1750 km vzdáleného Tallinnu i neskutečná výhra 3:0 na Laziu. Navždy v paměti zůstane zápas s Chelsea a letecký výjezd na Liverpool. Náš člen a kamarád Zdeněk Krejčí vždy perfektně zajistí dopravu, ubytování a vše co je potřeba, za to mu patří velké poděkování. Z těch domácích je to branka Marka Kincla Laziu znamenající postup. Památný zápas s Realem kdy se i přes prohru tleskalo ve stoje. Výhra s Genkem 4:2, která nestačila na postup, věřím, že hrát se o 5 min déle, tak díky drtivému tlaku postoupíme. Z domácí ligy jsou to Derby s naším odvěkým rivalem, když Pavel Nedvěd v závěru trefil branku a výhra 1:0 nás nasměrovala k titulu a domácí výhra 5:1, která také znamenala titul.


Jak dlouho funguje vaše pobočka a jaký byl vlastně impuls jejího vzniku?
Naše pobočka byla založena 1.7.2007. V té době se pod vedením předsedy pana Obdržala a díky podpoře Sparty pobočky hodně rozrůstali. Zakládal jsem pobočku spolu s kamarádem a velkým Sparťanem Zbynkem Manem, který už bohužel není mezi námi, stále na něj vzpomínáme a na jeho počest pořádáme každý rok fotbalový turnaj. Impuls k založení byl jednoznačně podpora autobusových zájezdů. Druhým důvodem byla snaha navázat na činnost Spartaklubu, který u nás v Týnci kdysi působil. Jako malý si pomatuji svou účast na besedě s tehdejším hlasatelem Sparty která se konala v našem městě.


Na který počin jste nejvíc pyšní, co se nejvíc povedlo? 
Za největší počin naší pobočky považuji přátelský zápas k 10. výročí založení pobočky, na který k nám do Týnce přijela Stará Garda Sparty, byl to pro nás velký den. Dále jsme rádi, že se povedla beseda, na kterou k nám přijel jako hlavní host tehdejší brankář Sparty Tomáš Vaclík. Pyšní jsme rovněž na to, že na každý domácí zápas vypravujeme autobus a naši zástupci nikdy nechybí ani při venkovních zápasech.
 
Co je při řízení pobočky nejsložitější? 
Nejsložitější je asi jak už tu zmiňoval kolega z pobočky FCS Polička organizace cesty na zápasy, kdy každému do toho zasahují pracovní i jiné povinnosti a celkový počet se neustále mění a je znám až v momentě když se bus rozjede. Naštěstí nemusíme řešit dopředu nákup vstupenek, máme v držení 68 permic a to nám s výjimkou top zápasů stačí, když naši členové berou na zápas své přátele ,manželky, sousedy apod. Velkou výhodou je, že mám svou pravou ruku v osobě Karla Horáka, s ním většinu věcí připravujeme. Důležitá rozhodnutí se snažíme řešit společně s naším výborem.


Jak prožíváte zápasy, jezdíte a kde se scházíte při venkovních? 
Každý zápas je pro nás svátek, na domácí jezdíme hromadně, někteří i individuálně. Venkovní nejčastěji auty, když je organizovaný zájezd tak autobusem. Pokud to umožní zpáteční spoj, tak na Moravu jedem rádi společně vlakem tam je dost času probrat kolem fotbalu všechny věci. Kdyby na trhu existoval produkt venkovní permanentka, tak si ji určitě nejen já pořídím. Venkovní zápasy v evropských pohárech většinou pojímáme jako výlet a většinou se protáhnou minimálně na 3 dny. Výsledek i způsob hry je pro nás moc důležitý, pokud je všechno špatně bývá cesta zpět hodně smutná a nálada na bodu mrazu.
 
O jaký typ akcí mají vaši členové největší zájem? 
Hlavní náplní a nejoblíbenější aktivitou našeho spolku jsou pochopitelně zápasy Sparty. Z těch ostatních je to především výroční schůze spojená s tombolou kde je hlavní cena celoroční permanentka. Velký zájem je také o akci "Parníkem na Spartu", kterou se snažíme organizovat každý rok, pokud to pozdní výkop umožní. Plujeme od přehrady Slapy až do centra Prahy. Dále jsou to různé akce na Spartě, setkání s hráči apod. Několik z nás jsou také členy Sparta Clubu, tak i tyto akce mají velký ohlas.
 
Co chceš do dalších let vylepšit ve fungování pobočky?
Pořád je co zlepšovat, třeba zlepšit komunikaci a informovanost. Cílem je, aby na zápasy jezdilo tzv. zdravé jádro, které na sebe nabalí další nepravidelné fanoušky. Velkým úkolem je omladit náš fotbalový tým se kterým se pravidelně bez většího úspěchu účastníme turnajů, které pořádají ostatní pobočky. Přestože hlavním účelem těchto akcí je setkání fanoušků Sparty a o umístění prioritně tolik nejde, tak chceme mít větší ambice než jen nebýt poslední.


Jak se ti líbí práce Sparty s fanoušky?
Poslední dobou jde práce s fanoušky hodně nahoru, mám pocit že Sparta dělá hodně proto, aby každý fanoušek měl pocit, že je součástí klubu a to je dobře, tak by to mělo být. Jako člen výkonného výboru Fan Clubu Sparta se účastním jednání kde se řeší spolupráce a podpora oficiálního Fan Clubu. Řešíme i různé podněty a připomínky, občerstvení na stadionu i na první pohled další méně či více významné věci. Osobní setkání s Tomášem Rosickým, který nám ze svého nabitého programu věnoval více, jak hodinu taky bylo pro nás velmi přínosné.


Bylo v posledních letech bez úspěchů složité udržet si sparťanskou „víru“? 
Jak už jsem řekl v první otázce, Sparta je můj životní klub a na tom nemůžou momentální neúspěchy nic změnit. Dovolím si použít a trochu upravit jeden filmový výrok příznivce fotbalové Sparty, herce Davida Novotného "Sparta je úplně bezprecedentní záležitost". Sparťanskou víru neohrozí ani pseudofanoušci co si vyzdobí auto, koupí tričko klubu kterému se zrovna daří a smějí se nám a mají hloupé řeči, na většinu z nich stačí otázka: Kdy jsi byl naposled podpořit svůj klub v hledišti? A většinou je hned po rozhovoru.


Jak se ti zatím líbí průběh sezony/průběh letních přestupů? 
Průběh sezony je brzy hodnotit, samozřejmě si přeji a věřím, že bude úspěšná. Co se týká letních posil, zatím je beru jen jako nové hráče a jestli se stanou posilami to ukáže až čas. Na závěr bych chtěl vzkázat příznivcům Sparty ať nesedí doma a v hospodách u televize a jdou podpořit a fandit přímo na stadion, přesně tam je Sparta a naši hráči nejvíc potřebují.


PK