Rozhovor - Martin Jahnl, předseda FCS Nižbor

čtvrtek 15.08.2019
Krátké představení FCS Nižbor očima předsedy pobočky

Předseda FCS Nižbor: Martin Jahnl 
Datum vzniku pobočky: 1.7.2019 
Počet členů pobočky: 44 
Vzdálenost pobočky od Generali Areny: 25 km 


Co pro vás znamená fráze: „Být sparťanem?“
Je to opravdu fráze, ale asi pro většinu sparťanů je to věc na celý život. Já osobně jsem přišel poprvé na Letnou se svým dědečkem, který byl opravdu Sparťanem s velkým S a ten vztah trvá dosud. Je to podobné jako víra v něco pevného a stálého. Skoro každý den na to musíte myslet a i když se někdy delší dobu nedaří, ta víra ve vás zůstává a vy prostě víte, že zase bude lépe.

Jaký je váš největší zážitek se Spartou?
Velkým zážitkem je vždy každé vítězství Sparty a v posledních pár letech to byla cesta Evropskými poháry, kde se mnohokrát ukázalo, že mít správné sparťanské srdce a porvat se s kolektivem je více než často přeplácené zahraniční hvězdy. Hrát vyrovnanou partii s kluby ze Španělska, Anglie, Německa, Itálie a porážet je, to už něco znamená. Jelikož jsem se hodně pohyboval pracovně v zahraničí a hlavně v Anglii, mohu potvrdit, že při jakémkoliv rozhovoru s místními, třeba někde v pubu, každý ví co je to Sparta Praha, ale třeba Slávii nezná skoro nikdo.


Jak dlouho funguje vaše pobočka a jaký byl vlastně impuls jejího vzniku?
Naše pobočka byla založena teprve letos v jedné malé krásné obci u Berounky nedaleko Prahy. Jednou, někdy vloni, jsme si během sledování zápasu Sparty v televizi řekli s kamarády, že už musíme něco udělat s tou nadvládou sešívaných v naší obci, kterých je zde asi 80% všech fanoušků a rozhodli jsme se založit Fan Club. To byl ten impuls. Kontaktovali jsme předsedu pana Kunerta a pak už to šlo samo. I když i před tím se vždy v hospodě pár Sparťanů sešlo na fotbal a několik z nás jezdilo pravidelně do Prahy, nyní se vše podstatně změnilo. Už teď před začátkem nové sezony je cítit ta správná atmosféra.


Na který počin jste nejvíc pyšní, co se nejvíc povedlo?
Tak již to založení bylo skvělé. My jsme pyšní na to, že je nás již první sezonu v tak malé obci 44 zakládajících členů. Máme v klubu dúchodce - 100 % kované Sparťany, kteří pamatují více než 50 let zpátky a jsme na ně pyšní. Máme v klubu několik dětí, které přivedli k nám nejen tátové, ale i jejich maminky. Máme prostě bezvadnou partu a Sparta je pro nás důvodem každý týden se sejít a ukázat tu sílu a tradici.


Co je při řízení pobočky nejsložitější?

Těžko říct, jelikož má zkušenost je teprve na začátku, ale při zákládající schůzi jsme si zvolili několik kamarádů ochotných se podělit o práci s organizováním. Vytvořili jsme si informační systém sms zpráv, tak, aby každý člen byl informován o dění ve Fan Clubu a měl možnost činnost ovlivňovat. Postupně budeme systém vylepšovat a věřím, že většina bude spokojena. Chceme, aby většina našich členů navštívila co nejvíce utkání, budeme si moci pronajmout mikrobus pro naše cesty. Věříme, že jako členové Fan Clubu Sparty budeme mít možnost nakoupit více lístků na ty nejatraktivnější zápasy.


Jak prožíváte zápasy, jezdíte a kde se scházíte při venkovních?
Tak na letošní sezonu to vypadá, že kolem 10 členů má permanentky a bude pravidelně jezdit na domácí zápasy do Prahy. Chystáme se i na venkovní zápasy v rozumném dosahu Prahy, ale většinu venkovních zápasů budeme sledovat na velkém plátně spolu v salonku Hotelu Praha. Tam  zatím vždy byla skvělá atmosféra, a i když jsme někdy prohráli bylo to fajn, jelikož jsme se sešli a probrali vše kolem Sparty.


O jaký typ akcí mají vaši členové největší zájem?
Tak jak jsem již uvedl, jsme na začátku, ale vypadá to, že většina členů chce především jezdit na zápasy. Několik členů má své permanentky, od klubu jsme podle počtu členů obdrželi 2 klubové permanentky. Ne každý si může permanentku dovolit, takže do budoucna bychom jich ještě chtěli několik zakoupit pro náš Fan Club.


Co chcete do dalších let vylepšit ve fungování své pobočky?
Rádi bychom měli více členů a to hlavně opravdu aktivních. Máme domluveno předběžně místo, kde se můžeme scházet při zápasech Sparty v televizi. Díky majitelce Hotelu Praha, která je rovněž naší členkou, máme salonek s cca 40-50 místy s plátnem. Toto místo bychom rádi povýšili na naší domácí základnu, což je pro nás velmi důležité. Právě tady přichází od členů Fan Clubu nejvíce inspirací a podnětů na vylepšení.


Jak se vám líbí práce Sparty s fanoušky?
Tady musím říci, že především v posledním roce se vše hodně zlepšuje. Díky internetu, novým stránkám a novému komunikačnímu systému přicházejí skoro každý den nějaké nové zprávy nebo aktualizace a informace o dění v klubu. Tím samozřejmě roste i pocit běžných fanoušků, že je klub informuje a že o ně má zájem.


Bylo v posledních letech bez úspěchů složité udržet si sparťanskou „víru“?
Tak u této otázky se dá říci, že trefila hřebík na hlavičku. Souvisí to vlastně s tím, proč jsme naši pobočku Fan Clubu založili. Už jsme prostě nechtěli poslouchat to neustálé povyšování sešívek a museli jsme se semknout. Je potřeba si nalít čistého vína a říci, že z hlediska fanoušků je Sparta v podstatě na dně a jiná cesta nevede než zpátky nahoru. Udržet si víru není těžké pro správného Sparťana v jakékoliv době, ale pro tu víru je potřeba něco udělat, protože ona sama nestačí. My všichni samozřejmě věříme, že zase bude lépe a že to nebude trvat moc dlouho.


Jak se vám zatím líbí průběh sezony/průběh letních přestupů?

Samozřejmě věříme, že se většina kluků, kteří přišli, se takzvaně povede, ale to ukáže až čas. Tomáš Rosický určitě nejlépe ví kudy vede cesta a my všichni věříme, že pokud bude mít opravdu volnou ruku ve svém rozhodování, půjde kvalita nahoru. Viděl jsem přes internet všechna přípravná utkání v Rakousku a myslím, že ta doba byla příliš krátká na to, aby se vše ukázalo a teprve liga v plném běhu ukáže, jak dobře se přestupy povedly.


PK