Rozhovor - Michal Kozel, předseda FCS Polička

čtvrtek 25.07.2019
Krátké představení FCS Polička očima předsedy pobočky
Předseda FCS Polička: Michal Kozel
Datum vzniku pobočky: 13.8.2006
Počet členů pobočky: 82
Vzdálenost pobočky od Generali Areny: 189 km
  
Co pro tebe znamená fráze: „Být sparťanem?“
Svým způsobem to není fráze. Pro mne osobně je to nedílná součást života. Už jako 13 letého kluka mě můj celoživotní kamarád a jeho tatínek vzali na fotbal na Letnou a od té doby už vlastně neexistoval v mém srdci jiný klub. Pohltila mě atmosféra, tradice a vlastně celá historie Sparty. V sezoně o víkendech neexistuje nic jiného než zápasy a ve všedních dnech neustálé sledování všeho dění ve Spartě. Takže opravdu žádná fráze, ale životní styl, aspoň u mne.
 
Jaký je tvůj největší zážitek se Spartou?
Těch zážitků je samozřejmě mnoho. Asi jako první bych zmínil celý nultý ročník Ligy mistrů v roce 1991/1992, kdy jsme doma porazili Barcelonu 1:0 a tento zápas sledovalo na tribunách kolem 28.000 lidí. Další velký zážitek byl pro mne zápas v roce 2013 na Stamford Bridge proti Chelsea, kdy jsme ještě v 92 minutě zápasu měli na dosah prodloužení a pak Hazard skóroval. Ale přesto 3000 fanoušků bylo neuvěřitelných. Ale pro mne je vlastně zážitek každé utkání Sparty.
 
Jak dlouho funguje vaše pobočka a jaký byl vlastně impuls jejího vzniku?
Naše pobočka funguje od 13.8.2006, tudíž již nějakých 13 let. Vznikla na základě toho, že někteří z nás, už měli zkušenosti s předchozím uskupením “Spartaklub“ a tak se zrodil nápad na založení pobočky. Dalším důvodem bylo sjednotit co nejvíce lidí, kteří jezdí na zápasy sólo, abychom mohli cestovat za Spartou společně.
 
Na který počin jste nejvíc pyšní, co se nejvíc povedlo?
Myslím, že největším úspěchem naší pobočky je neustále zvyšování členské základny. Za velmi cenný úspěch považuji, že v letošním roce má 19 členů svoji vlastní permanentku, což je pro pobočku vzdálenou od Prahy 170 km dost dobrý počin.
 
Co je při řízení pobočky nejsložitější?
Nejsložitější je domlouvání všech zájezdů, ať na domácí nebo venkovní zápasy. Seznam lidí se během týdne několikrát změní a stejně je to v den odjezdu vždy jinak. Ale je důležité mít k sobě člověka, který Vám se vším pomůže a vlastně je takovým druhým předsedou a je na něj 100% spoleh a pak se všechny problémy řeší snadněji. Naše pobočka naštěstí takového člověka má ve Stanislavu Bartošovi a právě proto fungujeme velice dobře.
 
Jak prožíváte zápasy, jezdíte a kde se scházíte při venkovních?
Já zápasy prožívám velmi emotivně. Snažím se po celou dobu fandit, i když vzhledem k výkonům v poslední době je to někdy těžké. Jako pobočka jezdíme na všechny jak domácí tak venkovní zápasy. Na venkovních zápasech chodíme výhradně do sektoru hostí, kde se snažíme aktivně podílet na supportu. A před každým zájezdem se scházíme na takzvané “rozplavbě“ v místním podniku, který se jmenuje Přístav.
 
O jaký typ akcí mají vaši členové největší zájem?
Každý rok pořádáme dětský den, kde se schází většina našich členů, takže tuto akci bych řadil nejvýše a zároveň v průměru jezdí na každý zápas kolem 30 lidí, takže když to shrnu tak největší zájem je o zájezdy a dětský den. Ještě nesmím opominout prosincovou výroční schůzi kde je vždy taktéž plno.
  
Co chcete do dalších let vylepšit ve fungování své pobočky?
Nevím, jestli vlastně chci něco zlepšovat, ale rozhodně budu intenzivně pracovat na tom, abych na každý zápas Spartičky přivezl co největší počet našich členů, protože to je podle mého názoru největší smysl Fan Clubu. Když děláte akce v regionech, které propagují ACS je to paráda a super. Ale když zároveň jako pobočka Fan Clubu navštívíte dva zápasy za sezonu a to jen když hraje Slavie nebo Plzeň, tak to pro mne ztrácí smysl. 
 
Jak se ti líbí práce Sparty s fanoušky?
Mám tu možnost jako člen VV FCS jednat s lidmi z prostředí klubu, ohledně různých připomínek fanoušků. Vždy toto jednání bylo vstřícné a věcné. Chtěl bych jenom podotknout, že jsme jediné fanouškovské sdružení v české republice, kterým klub jako takový přispívá nemalou částkou na činnost. Mám na mysli autobusy, volné permanentky pro pobočky atd. Někdy mám pocit, že si toho dost nevážíme, ale prezentuji pouze svůj názor.
 
Bylo v posledních letech bez úspěchů složité udržet si sparťanskou „víru“?
Jako každý fanoušek Sparty jsem samozřejmě naštvaný z výkonu v posledních 3-4 letech. Nechápu některé kroky předešlých realizačních týmů a nákupy jednotlivých hráčů. Ale v posledních dnech vidím snahu o změnu klimatu hlavně v kabině a proto jako každý rok jsem optimistou. Takže, abych odpověděl, vždy jsem věřil a věřit budu.

PK