Rozhovor s předsedou FCS Divišov

pátek 14.04.2023
Krátké představení FCS Divišov očima předsedy pobočky


Předseda FCS - Martin Adam
Vznik pobočky: 18.7.2016
Počet členů pobočky: 30
Vzdálenost pobočky od stadionu Letná: 60 km

Co pro vás znamená fráze: „Být sparťanem?“
Sparťanem se člověk stává jednou za život a na celý život a je jedno jestli se daří nebo naopak nedaří. Sparťanem jsem se stal v 9 letech, kdy mě sparťanstvím nakazili starší kluci na pionýrském táboře. Od té doby jsem se začal zajímat o výsledky a historii Sparty. Nikdy nezapomenu na první knihu ŽELEZNÁ SPARTA a první dres s čepicí, které jsem dostal od svých rodičů. V současné době pro mě "být sparťanem" znamená podporovat Spartu na stadionech, různých akcí po celé republice a propagovat ji ve svém okolí, i když někdy to není vůbec lehké.


Kdy jste založili pobočku a jaký byl vlastně impuls jejího vzniku?
Začínal jsem jako člen v roce 2010 v pobočce Benešov, která byla nejblíže mému bydlišti. Při výročí 10 let jsem se nechal jako rodilý vlašimák trochu "hecnout" a pobočka ve Vlašimi byla na světě, to bylo 14.6.2014. Pro stále se snižující počet členů a neochotu radnice, aby bylo možno používat symboly města pobočka ve Vlašimi skončila a tak se zbytkem členů a novými členy jsme založili novou pobočku v Divišově, to bylo 18.7.2016.


Jak často, v jakém počtu jezdíte na zápasy, případně scházíte se, když někdo nejede?
Spartu na stadionech podporujeme pravidelně, jak doma tak venku, někdy v menším a někdy ve větším počtu. Někteří naši členové vyrážejí za Spartou i do zahraničí.


Jak funguje vaše pobočka? Pořádáte nebo se zůčastňujete nějakých akcí pořádaných Fan Clubem nebo Spartou?
Od "vlašimského" prvopočátku se pravidelně účastníme fotbalového turnaje v Bukovanech, sparťanského plesu v Neratovicích, turnaje v bowlingu v Nepřevázce u M. Boleslavi. Několikrát jsme se zúčastnili také "sálovky" v Kadani, nebo maškarního sparťanského plesu v Kouřimi. A také jako pobočka pořádáme letní turnaj v nohejbale pro ostatní pobočky fanclubu. Mezi sebou se setkávame při cestách za Spartou nebo při členských schůzích.


O jaký typ akcí mají vaši členové největší zájem?
Jsou to především domácí utkání Sparty, fotbalový turnaj v Bukovanech u Týnce, který máme skoro za rohem. V poslední době nás také docela dost vyráží za Spartou na venkovní výjezdy.


Je něco co byste chtěli vylepšit ve fungování své pobočky?
Vylepšovat je určitě pořád co. Rád bych více členů zapojil do vedení pobočky. Mohla by se více rozjet spolupráce s městysem Divišov a zvýšit tím propagaci pobočky i Sparty. Tím vším by se také určitě navýšila i členská základna. Myslím si, že je pořád na čem pracovat.



Jak jste spokojeni z podporou poboček ze strany FCS potažmo Sparty?
Podpora poboček ze strany FCS a Sparty je na dobré úrovni. Výhod a benefitů je k dispozici několik a každá pobočka si určitě najde to své. A je také důležité, že po několika covidových letech se opět rozjeli a obnovily besedy s hráči a zástupci Sparty. Jedné z nich jsem se jako předseda také zúčastnil, bylo v březnu v Suchdole, kterou pořádala pobočka Ratboř.


Jaký je váš nejsilnější zážitek se Spartou?
Pro mě osobně jakékoliv vítězství, každý titul, každý úspěch Sparty. Ale na co určitě nikdy nezapomenu, tak to je úplně první utkání na Letné na které mě vzal můj otec. Bylo 11.12. 1991 a nultý ročník ligy mistrů proti Dynamu Kyjev.


Asi je složité v posledních letech bez úspěchů držet pobočku FCS…Co říkáte zatím na průběh letošní sezony ?
Nějaký vliv ta doba temna " po italovi" na fungování pobočky asi měla, členská základna jeden čas spíše klesala, ale pořád těch 20 členů jsme si drželi. Tato sezona začala opět evropským neúspěchem a nesmělým rozjezdem ligy, ale poté co si nový trenér a hráči fotbalově sedli je tu boj o titul a před námi doufám po několika letech světlá fotbalová budoucnost plná titulů a evropských úspěchů.


FCS